Κυριακή 27 Απριλίου 2008

Εντός (απών γ')




Η αλλαγή συντελέστηκε αθόρυβα, ως φυσική εξέλιξη της παρατεταμένης σκηνοθετικής αυθαιρεσίας. Η χρονική διάρκεια της μεταμόρφωσης υπήρξε, αναμφισβήτητα, πολύ μεγαλύτερη εκείνης την οποίαν αντελήφθησαν (ή νόμισαν πως αντελήφθησαν), απορροφημένοι και οι δύο στην απόλαυση μιας πρωτόγνωρης εμπειρίας συναισθησίας, που πολλαπλασίαζε τα ερεθίσματα ανατρέποντας τις γνωστές εκφάνσεις των αισθήσεων ως παραμορφωτικός καθρέφτης.
Εννοείται πως γνησίως αγνοούσαν ότι περί συναισθησίας επρόκειτο. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να αγνοούσαν και το ίδιο το πρόσχημα της εκ νέου περιήγησης στην τρωτή γεωγραφία των σωμάτων, ανύποπτοι παντελώς για όσα αυθορμήτως έπρατταν, εξέφραζαν ή απλώς επιθυμούσαν –και , για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, ευτυχείς.
Μια τέτοια κατάσταση ιδανικής όσο και ηδονικής άγνοιας θα ήταν, βέβαια, απλώς αδιανόητη υπό κανονικές συνθήκες. ωστόσο, η ταπεινωτική επιστράτευση μιας προ πολλού χαμένης παιδικότητας, ως εφεδρεία εν καιρώ πολέμου, επέτρεπε τις σχετικές καταχρήσεις και παρεκτροπές.
Εξακολουθούσαν, λοιπόν, να αγκαλιάζονται και να ενώνονται πάνω στην αχανή έκταση του κρεβατιού, αδιαφορώντας επιδεικτικά για την ακατάσχετη χρονορροή που απειλούσε πλέον ευθέως ν’ αποστραγγίξει το περίκλειστο σύμπαν του δωματίου από την δεδομένη μέχρι προσφάτως ιστορικότητά του, βουστροφηδόν καταβροχθίζοντας κάθε μετρήσιμη εκδοχή της πραγματικότητας.
Όταν πλέον διαπίστωσαν την αμετάκλητη ακινησία των σωμάτων τους επί της βαθυκόκκινης κλίνης, η εποχή είχε κατά πάσα πιθανότητα αλλάξει. η θερμοκρασία και τα επίπεδα της υγρασίας στην ατμόσφαιρα, ομοίως. Βάσιμα θα μπορούσαν να υποθέσουν, άλλωστε, ότι το ίδιο το οίκημα είχε οριστικά μετατοπιστεί σε διαφορετικές συντεταγμένες, σε άλλη πολιτεία ή, γιατί όχι, σε άλλη χώρα ή ήπειρο –αλλά τα ακριβή δεδομένα του νέου χωροχρόνου παρέμεναν αδιευκρίνιστα, όπως ακριβώς συμβαίνει με τις λεπτομέρειες ενός παρατεταμένου ονείρου.
Ο έρωτάς τους, ωστόσο, επιβίωνε σε εξαιρετική κατάσταση –ανεπαίσθητος ως παλαιά ουλή ή υπόνοια καταστροφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: