Παρασκευή, 15 Αυγούστου 2008

Εσύ είσαι στο facebook ;;;

Εγώ είμαι.

Μέχρι πριν λίγους μήνες, βέβαια, δεν γνώριζα καν την ύπαρξη της δημοφιλέστατης αυτής διαδικτυακής υπηρεσίας. Ο άντρας μου την ανακάλυψε, κατόπιν προτροπής ενός γνωστού, κι ενθουσιάστηκε που βρήκε ένα σωρό παλιούς φίλους του από τη Νάπολη. Εν συνεχεία, μύησε κι εμένα, που ενθουσιάστηκα με τη σειρά μου γιατί ανέκτησα επαφή με μια φιλενάδα από τα παλιά που σπουδάζει πλέον στο εξωτερικό και είχαμε χαθεί κάτι χρόνια. Εκπληκτικό!

Αποκτήσαμε, λοιπόν, ο καθένας μας, από ένα ωραιότατο προφίλ. Αναρτήσαμε φωτογραφίες με χαμόγελα crest, δηλώσαμε τον τόπο κατοικίας μας, την ακριβή ημερομηνία γεννήσεώς μας, το e-mail μας βεβαίως και διάφορα προσωπικά στοιχεία, κι αφεθήκαμε μακάριοι στη μαγεία της εικονικής παγκόσμιας παρέας.

Τρελή διασκέδαση! Μπήκαμε σε διάφορα groups που εξυμνούν από τον Iggy Pop μέχρι το σπιτικό μουσακά, απαντήσαμε σε χιλιάδες ερωτηματολόγια για να ανακαλύψουμε ποιος διάσημος δολοφόνος θα ήμαστε κι αν τη βρίσκουμε καλύτερα με doggy ή ιεραποστολικό. Στείλαμε χαριτωμένα μηνυματάκια σε κοινή θέα, προσφέραμε αφειδώς ανθοδέσμες, τούρτες, αρκουδάκια, ταρανδάκια και σφηνάκια από κάθε είδους ποτό. Αν μη τι άλλο, είναι και τζάμπα.

Και, φυσικά, κάναμε add ένα κάρο φίλους. Όχι μονάχα τους δυο-τρεις πραγματικούς που διαθέτουν κι εκείνοι προφίλ στο facebook, αλλά κι ένα σωρό άλλους, που υπό φυσιολογικές συνθήκες ούτε το όνομά τους δεν θα καλοθυμόμαστε αλλά λόγω της ευγενούς υπηρεσίας επικοινωνούμε πλέον τακτικότατα: δέκα φορές τη μέρα, ας πούμε, που μας στέλνουν κι από ένα request να υιοθετήσουμε ένα εικονικό βατράχι για να σώσουμε τα δάση του Αμαζονίου. Το τερπνόν μετά του ωφελίμου. Γελάτε; Δεν αστειεύομαι καθόλου. Ο άντρας μου, ας πούμε, που κανονικά συναναστρέφεται πέντε άτομα μάξιμουμ, αίφνης απέκτησε 59 φίλους , πρώην συμμαθητές ως επί το πλείστον από τα διάφορα σχολεία που έχει γυρίσει. Εγώ, πάλι, που συναναστρέφομαι στην πραγματικότητα ακόμη λιγότερους, απέκτησα μόλις μια δεκαπενταριά. Με τους δέκα από αυτούς έχω να πιω (κανονικό) καφέ πάνω από πενταετία, και ούτε προβλέπεται να ξαναπιώ –αλλά αυτό είναι μια ποταπή λεπτομέρεια.

Γιατί, όπως και να το κάνεις, είναι ευχάριστο. Ανοίγεις το προφίλ σου, τρως στη μάπα αυτό το “15 friends και το θλιβερό αίσθημα μοναξιάς πάει περίπατο. Παίρνεις κι όλα αυτά τα virtual δωράκια που με τόση αγάπη σου στέλνουν όλοι και χαίρεσαι. Ή σκας στα γέλια με το απίστευτο χιούμορ του πράγματος. Να, προημερών για παράδειγμα ένας φίλος μού έστειλε μια virtual καπότα, στα πλαίσια πάντα κάποιου ευφυέστατου χιουμοριστικού application. Μπορείτε να σκεφτείτε τίποτα καλύτερο;

Μέχρι και το όποιο ίχνος ανασφάλειας εξαφανίζεται μέσω του facebook. Διότι η θαυμαστή υπηρεσία δεν δημιουργεί μονάχα νέες κοινωνικές σχέσεις, αλλά επικυρώνει περίτρανα και τις ήδη υφιστάμενες. “Τάδε is now friends with δείνα”, το γράφει ολοκάθαρα και το γνωρίζουν όλοι. Άρα ισχύει πέραν πάσης αμφιβολίας. Κι εγώ είμαι επισήμως engaged με το μέλλοντα σύζυγο, το γράφει το προφίλ μου και το προφίλ του. Έτσι, οι βέρες μας απέκτησαν επιτέλους διαδικτυακή διάσταση, να το βλέπουν οι επίδοξες αντίζηλοι και να ξέρουν ότι δεν τις παίρνει. Τι ανακούφιση!

Αλλά τα οφέλη της θαυμαστής υπηρεσίας δεν σταματούν εδώ. Το facebook μας προσφέρει τη μοναδική δυνατότητα να κάνουμε κοινωνικό αγώνα από την ασφάλεια του σαλονιού μας. Μήπως γελάτε πάλι; Λίγη σοβαρότης, παρακαλώ. Εγώ προσωπικά, από τότε που γράφτηκα στο facebook, έχω ξεσκιστεί στον κοινωνικό αγώνα, και με τον πλέον άνετο τρόπο μάλιστα. Πού να τρέχω τώρα σε πορείες σα μαλάκας, να τρώω τα δακρυγόνα στη μούρη, να με κυνηγάνε λυσσασμένοι ματάδες και χρυσαυγίτες κορίτσι πράμα, απαπαπαπά! Να, προχτές επί παραδείγματι, αραχτή σταυροπόδι με τη φραπεδιά μου ανά χείρας, έκανα join σε ένα σωρό causes: fight racism, support the separation of church and state, legalize gay marriage και άλλα πολλά. Μέχρι για την κλειτοριδεκτομή διαμαρτυρήθηκα. Αφήστε που έκανα και κάμποσους φίλους recruit για κάθε ένα από τα ευγενή διαδικτυακά ιδανικά μου. Α, παραλίγο να το ξεχάσω, υιοθέτησα κι εκείνο το βατράχι που σας έλεγα πριν (ή μήπως ήταν φάλαινα;) βοηθώντας με κάποιο τρόπο (τον οποίο δεν κατάλαβα ακριβώς αλλά δεν πειράζει) στη προστασία του Αμαζονίου. Και φυσικά όλοι οι φίλοι ξέρουν πόσο προοδευτικό άτομο είμαι, αφού το ιστορικό μου τους πληροφορεί λεπτομερέστατα για την ιντερνετική αγωνιστική μου δράση.

Έχω λοιπόν τη συνείδησή μου κάτι παραπάνω από ήσυχη: με βάση τις επιδόσεις μου στο facebook, η επαναστατική μου δραστηριότητα κάνει τον Τσε Γκεβάρα να φαίνεται φλώρος κονφορμιστής. Επιπλέον, η κοινωνικότητά μου βρίσκεται στα ύψη, στο σεξ είμαι βόμβα, και ταιριάζω απολύτως με τον άντρα μου σύμφωνα με το σχετικό quiz. Για να μην αναφέρω το γεγονός ότι οι περισσότεροι φίλοι μου πιστεύουν (στα σχετικά applications, πάντα) ότι είμαι beautiful, hot, sexy κι ένα σωρό άλλα υπέροχα πράγματα. Πείτε μου τώρα εσείς, αν τολμάτε, ότι δεν είμαι γαμώ τα άτομα ή ότι η μελλοντική μου ευτυχία δεν είναι μια βέβαιη υπόθεση.

Τα υπόλοιπα, τώρα, δεν είναι παρά ψιλά γράμματα. Το μόνο κακό είναι πως πρόκειται στην κυριολεξία για ψιλά γράμματα. Για το terms of use λέω. Ξέρετε, όλα αυτά που δηλώνουμε πάντα ότι συμφωνούμε χωρίς να τα πολυδιαβάσουμε, προκειμένου να απαντήσουμε στο πολυπόθητο ερωτηματολόγιο που θα μας αποκαλύψει σε ποιο κινηματογραφικό ήρωα αντιστοιχούμε και άλλα τέτοια. Για να μη σας κουράζω, σας παραθέτω copy-paste μερικά ενδιαφέροντα σημεία από ένα φετινό αρθράκι (του Ελεύθερου Τύπου , αν δεν κάνω λάθος):

Το facebook είναι η μεγαλύτερη φωτογραφική βάση δεδομένων που δημιουργήθηκε ποτέ.

Στους υπολογιστές του είναι αποθηκευμένες 2 δισεκατομμύρια φωτογραφίες, ούτε το σύστημα συνοριακών ελέγχων των ΗΠΑ δεν έχει τόσες. Μέχρι να διαβάσετε αυτήν την πρόταση στη βάση θα έχουν προστεθεί εκατοντάδες χιλιάδες φωτογραφίες. Κάθε μέρα 14 εκατομμύρια φωτογραφίες εμπλουτίζουν το φωτογραφικό άλμπουμ της υπηρεσίας. Η συντριπτική πλειονότητα των χρηστών έχει τοποθετήσει προσωπική φωτογραφία. Μπορεί να είναι και η δική σας κάπου εκεί, εν αγνοία σας και μάλιστα ταυτοποιημένη στο πρόσωπό σας. Πώς; Κάποιος φίλος σας «ανέβασε» φωτογραφία σας στο προσωπικό του άλμπουμ, χρησιμοποίησε τη δυνατότητα λεζάντας και έτσι όταν ο δείκτης του mouse περάσει πάνω από το πρόσωπό σας, αποκαλύπτεται και το όνομά σας.

«Όταν χρησιμοποιείτε το facebook ίσως δημιουργήσετε το προσωπικό σας προφίλ, σχέσεις, ανταλλάξετε μηνύματα και κάνετε χρήση των εφαρμογών του διοχετεύοντας προσωπικές πληροφορίες σε διάφορα κανάλια. Εμείς συλλέγουμε αυτές τις πληροφορίες για να σας προσφέρουμε εξατομικευμένες εφαρμογές». Τι μας λέει; Πως επεξεργάζονται προσωπικά στοιχεία. Το κάνουν όλοι, αλλά στο facebook οι χρήστες κάνουν μια καθημερινή online ψυχανάλυση καταθέτοντας τις προτιμήσεις τους ακόμα και για τα πλέον προσωπικά θέματα.

Παρακάτω: «Όταν τροποποιείτε τις προσωπικές πληροφορίες που έχετε διαθέσει, το facebook κρατάει αντίγραφο των προηγούμενων πληροφοριών για ένα εύλογο χρονικό διάστημα». Ευτυχώς, όμως, μας λέει πως πρέπει να έχουμε κατά νου ότι τα προσωπικά μας δεδομένα μπορεί να εκτεθούν σε κακόβουλα μάτια: «Δεν μπορούμε να σας εγγυηθούμε ότι τα προσωπικά σας δεδομένα δεν θα εκτεθούν σε μη εξουσιοδοτημένα άτομα. Αντιλαμβάνεστε και αποδέχεστε ότι ακόμα και αν διαγράψετε τις προσωπικές σας πληροφορίες, αυτές μπορεί να έχουν μείνει αποθηκευμένες σε σελίδες τρίτων».

Το καλύτερο; Αν, όμως, έχουμε να κάνουμε με εξουσιοδοτημένες κρατικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, τότε το facebook θα χαρεί να εξυπηρετήσει:
«Χρησιμοποιώντας το facebook συμφωνείτε στη μεταφορά προσωπικών σας δεδομένων στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Μπορεί να υποχρεωθούμε να διαθέσουμε τα προσωπικά σας στοιχεία έπειτα από νομικές αιτήσεις ή δικαστικές αποφάσεις. Αυτό μπορεί να σημαίνει τη διανομή πληροφοριών σε τρίτες εταιρίες, δικηγόρους ή πράκτορες κυνερνητικών υπηρεσιών».

Θα μου πείτε τώρα, γιατί δεν έχω διαγράψει ακόμη το προφίλ μου; Κατ’ αρχάς, πολύ αμφιβάλλω αν κάτι τέτοιο είναι με την έννοια εφικτό. Αν δεν απατώμαι, πρόκειται απλά για απενεργοποίηση του προφίλ και τα προσωπικά μου στοιχεία θα διατηρηθούν από τους administrators άγνωστο για πόσο καιρό, γιατί όχι για πάντα. Εδώ και για τη διαγραφή του προφίλ ενός πεθαμένου, σύμφωνα με το παραπάνω διαφωτιστικό άρθρο, απαιτείται μια μπερδεμένη γραφειοκρατική διαδικασία. Αφήστε που θα παραμένω tagged σε φωτογραφίες που έχουν αναρτήσει φίλοι και τα λοιπά και τα λοιπά.

Στην πραγματικότητα, βέβαια, ο κύριος λόγος που δεν έχω «σβηστεί» από κει μέσα είναι o Brian. Ποιος είναι αυτός; Μα, φυσικά, το εικονικό μου pet, ένα μικρός πράσινος δράκος. Κάθε μέρα τον ταΐζω και παίζω μαζί του, κι αυτός με ανταμείβει με χαμόγελα και χαρούλες. Του έχω ιδιαίτερη αδυναμία και δεν μου κάνει καρδιά να τον χάσω.

Αφήστε που μπορεί να μου χρειαστεί κάποτε και η virtual καπότα. Διότι, να μου το θυμηθείτε, αργά ή γρήγορα το παραδοσιακό γαμήσι θα είναι passé.

9 σχόλια:

Unknown είπε...

Τι να πω! Μένω έκπληκτος. Δηλαδή μπορεί να μάθει ο James Bond οτι χρησιμοποιώ παρανόμως εισαγώμενες κουρούνες για αντισυλληπτικούς λόγους;! Μα αυτό είναι φοβερό! (και η ανάρτηση επίσης!;))

Νάρκισσος είπε...

Ευχαριστώ, χρυσέ μου.

Ξέρω ότι ξεφεύγω από το θέμας μας, αλλά αυτό με τις κουρούνες (παράνομες ή μη, χέστηκα) παρακαλώ να μου το διευκρινίσεις πάραυτα. Πώς ακριβώς λειτουργεί; Αν είναι λιγότερο ντεκαβλέ από το προφυλακτικό και πιο ασφαλείς από το τράβηγμα, να το υιοθετήσω ως μέθοδο.

Unknown είπε...

Λες και το τράβηγμα δεν είναι ντεκαβλέ,,, Τεσπα, η αλήθεια είναι οτι είναι απόρρεια μακροχρόνιας εμπειρίας και κουραστικού γροιλανδικού διαλογισμού. Δεν θα ήθελα να το δοκιμάσετε μόνοι στο σπίτι κι έτσι,,, συγχώρεσέ με, θα το κρατήσω για τον εαυτό μου. Και σε παρακαλώ, το έμα εχει ήδη πάρει μεγάλες διαστάσεις, για υπόθεση με παράνομες εισαγωγές.

Νάρκισσος είπε...

Τουλάχιστον, χρυσέ μου, είναι ντεκαβλέ μόνο στο τέλος. Άσε που μπορείς και να εφεύρεις διάφορους τρόπους συνέχειας.

Όσο για το να μην το δοκιμάσουμε μόνοι μας στο σπίτι...μμμ...θα ρωτήσω το σύζυγο και αν συμφωνήσει το συζητάμε για menage a trois. Τι λες;

Και, για να θυμηθώ την ανατροφή μου, σαν δεν ντρέπεσαι, αχρείε, τσόντα μου το κατέντησες το ιστολόγιο.

Masterpcm είπε...

Καλήσπέρα στους παρευρισκόμενους,
για να μην εκθέσω τους δικούς μου λόγους πάρτε το άρθρο ως έχει, ζητώντας συγγνώμη Ναρκισσάκι για την κατάχρηση του χώρου:)

από τον "Ελεύθερο Τύπο" (Σάββατο 1 Μαρτίου 2008)


Στο facebook έχω μόλις 30 φίλους.
Αυτό δεν είναι απαραιτήτως κακό, αρκεί να πιστεύεις πως διαθέτεις περισσότερους στην πραγματική ζωή. Η καλή υπηρεσία μού προώθησε μία διαφήμιση με την οποία με προτρέπει να αγοράσω ένα βιβλίο προκειμένου, εύκολα και γρήγορα, να διπλασιάσω τον αριθμό των ηλεκτρονικών μου φίλων. Δεν θέλω, αν και για τα ήθη του δικτύου θα έπρεπε. Είναι, τουλάχιστον, υποτιμητικό να διαθέτεις μόλις 30 φίλους σε ένα περιβάλλον 60 εκατομμυρίων ανθρώπων. Το facebook θα ήθελε να γίνουμε όλοι φίλοι μεταξύ μας. Ει δυνατόν, όλοι οι άνθρωποι που περπατούν και αναπνέουν στον πλανήτη. Να αναρτήσουμε φωτογραφία, στοιχεία ταυτότητας και να συμμετέχουμε με χαρά στις ηλεκτρονικές εφαρμογές που μας ζητούν να δηλώσουμε ποια είναι η αγαπημένη μας στάση στο σεξ. Εκ των πραγμάτων, για αρκετούς ανθρώπους που περνούν τη μέρα τους στο facebook η αγαπημένη τους στάση είναι το 11, κοινώς δύο κορμιά παραλλήλως ξαπλωμένα χωρίς καμία απολύτως επαφή. Αλλά, μισό λεπτό, εδώ χρειάζονται κάποιες εξηγήσεις, αν και όσοι δεν γνωρίζετε τι ακριβώς είναι το facebook θα ήταν καλύτερο να προσπεράσετε το κείμενο.

Ομως, σας θέλουμε εδώ.
Το facebook, λοιπόν, περιγράφεται εύσχημα ως μια υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι άνθρωποι μπορούν να επικοινωνούν με τους φίλους τους, να δημιουργήσουν καινούργιες σχέσεις, να συγκροτήσουν ομάδες κοινού ενδιαφέροντος. Ο μέσος χρήστης ξοδεύει 20 λεπτά τη μέρα στο facebook. Τις τρεις πρώτες εβδομάδες, όμως, διαθέτει ώρες ολόκληρες αναζητώντας φίλους και ανταλλάσσοντας μηνύματα.
Αυτή είναι η καλή επεξήγηση της υπηρεσίας.

Η κακή;
Λέει πως το facebook είναι ένα παγκόσμιο φακέλωμα προς χάρη των μεγάλων πολυεθνικών και των διαφημιστών, που αποθεώνουν τα εξειδικευμένα δημογραφικά στοιχεία. Φιλικό στο χρήστη.Μπορείτε να δημιουργήσετε μία προσωπική σελίδα, η οποία ουσιαστικά υποδηλώνει το δικτυακό σας στίγμα. Αν θέλετε, όμως, να σας βρουν οι παλαιοί συμμαθητές και οι φίλοι, είστε υποχρεωμένοι να χρησιμοποιήσετε το όνομα που αναγράφεται στην ταυτότητά σας. Για πρώτη φορά στην Ιστορία τόσα εκατομμύρια άνθρωποι έδωσαν με προθυμία το αληθινό τους όνομα σε ένα μέσο που είναι προσβάσιμο από όλους. Η εγγραφή, όμως, δεν μπορεί να γίνει χωρίς μία έγκυρη ηλεκτρονική διεύθυνση. Έχουμε, λοιπόν, περίπου 60 εκατομμύρια ονόματα που αντιστοιχούν σε ίδιο αριθμό ηλεκτρονικών διευθύνσεων. Το σύστημα σε προτρέπει να αναρτήσεις τη φωτογραφία σου και φωτογραφίες φίλων.

Χαριτωμένο; Οχι και τόσο.
Το facebook είναι η μεγαλύτερη φωτογραφική βάση δεδομένων που δημιουργήθηκε ποτέ. Στους υπολογιστές του είναι αποθηκευμένες 2 δισεκατομμύρια φωτογραφίες, ούτε το σύστημα συνοριακών ελέγχων των ΗΠΑ δεν έχει τόσες. Μέχρι να διαβάσετε αυτήν την πρόταση στη βάση θα έχουν προστεθεί εκατοντάδες χιλιάδες φωτογραφίες. Κάθε μέρα 14 εκατομμύρια φωτογραφίες εμπλουτίζουν το φωτογραφικό άλμπουμ της υπηρεσίας. Η συντριπτική πλειονότητα των χρηστών έχει τοποθετήσει προσωπική φωτογραφία. Μπορεί να είναι και η δική σας κάπου εκεί, εν αγνοία σας και μάλιστα ταυτοποιημένη στο πρόσωπό σας. Πώς; Κάποιος φίλος σας «ανέβασε» φωτογραφία σας στο προσωπικό του άλμπουμ, χρησιμοποίησε τη δυνατότητα λεζάντας και έτσι όταν ο δείκτης του mouse περάσει πάνω από το πρόσωπό σας, αποκαλύπτεται και το όνομά σας. Οι χρήστες έχουν κάποιους περιορισμούς στην περιήγηση των προφίλ. Ούτως ή άλλως, δεν μπορείς να βουτήξεις σε εκατομμύρια εγγραφές, θα πνιγείς. Αλλά το facebook μπορεί να τους δει όλους. Και να τους περάσει από λεπτό κόσκινο.

Ως υπηρεσία είναι εξαιρετικά εύχρηστη ως και χαριτωμένη.
Διατίθεται ένα πλήθος εφαρμογών με τεστ προσωπικότητας, τα οποία σου αποκαλύπτουν πόσο καλός εραστής είσαι ή σε ποιο είδος καταστροφής αντιστοιχείς. Για να δεις, όμως, τα αποτελέσματα, θα πρέπει να καλέσεις και άλλους είκοσι φίλους να ακολουθήσουν το ίδιο μονοπάτι, δηλαδή να χρησιμοποιήσουν την ίδια εφαρμογή. Ετσι, όσο εσύ απαντάς σε ερωτηματολόγια για να μάθεις με ποιον τρόπο φιλάς, προσφέρεις στην καλή υπηρεσία την ευκαιρία να μάθει όχι μόνο τα δημογραφικά σου στοιχεία, αλλά και από ποιο πλευρό κοιμάσαι το βράδυ. Και φαίνεται ότι κοιμάσαι βαθιά.

Δωρεάν τυρί

Το facebook δεν κρύβει πως δωρεάν τυράκι σερβίρεται μόνο σε ποντικοπαγίδες... Οι μεγαλύτερες εταιρίες μετρήσεων συνεργάζονται μαζί του, όπως, βέβαια, και οι ισχυρότερες πολυεθνικές, αφού διαπιστώνουν ότι μπορούν να κατευθύνουν τη διαφημιστική τους καμπάνια στο πλέον εξειδικευμένο κοινό που δημιουργήθηκε ποτέ. Ηδη οι μεγαλύτερες εμπορικές επωνυμίες του πλανήτη έχουν υπερήφανα ανακοινώσει τη συνεργασία τους με την υπηρεσία. Μπορείτε, όμως, να δοκιμάσετε και εσείς να διαφημιστείτε σε κοινό της επιλογής σας με προσιτό κόστος. Η διαφημιστική πλατφόρμα του facebook είναι τόσο έξυπνη που το μήνυμά σας θα φτάσει μόνο στους σωστούς αποδέκτες. Μεταξύ μας, πρόκειται για ένα τεράστιο πείραμα του σύγχρονου καπιταλισμού.

Μπορείς να κάνεις λεφτά από τη φιλία;
Ναι, μπορείς, αρκεί να αντικαταστήσεις τα λόγια από τον ήχο του πληκτρολογίου. Αρκεί να δείξεις πως το εύρος της δικτυακής κοινωνικότητας είναι σημαντικότερο από την ουσία της πραγματικής επαφής. Ετσι, διαβάζουμε στις τελευταίες μελέτες για το φαινόμενο πως η επιτυχία του βασίζεται στην τάση των ανθρώπων να ομαδοποιούνται και να μιμούνται ο ένας τον άλλο. Ο ένας φίλος προσελκύει τον άλλο. Για τις νεαρές ηλικιακά ομάδες η εγγραφή στο facebook είναι τόσο απαραίτητη όσο η κατοχή κινητού τηλεφώνου. Αφού είναι όλοι εκεί!

Οι άνθρωποι λένε τα πάντα στο facebook και τα υπογράφουν με το πραγματικό τους όνομα, την ηλεκτρονική διεύθυνση και τη φωτογραφία τους. Και το facebook διαθέτει τεράστια μνήμη και όλη την καλή διάθεση για να συνεργαστεί με τις αρμόδιες υπηρεσίες, αν του ζητηθεί. Δεν χρειάζεται να σας το πει κάποιος τρίτος, το λέει και η άδεια χρήσης της υπηρεσίας, εκείνο το μακρύ κείμενο κάτω από το οποίο πάντα δηλώνουμε πως συμφωνούμε με όσα γράφει.

Μεταφράζουμε:
«Οταν χρησιμοποιείτε το facebook ίσως δημιουργήσετε το προσωπικό σας προφίλ, σχέσεις, ανταλλάξετε μηνύματα και κάνετε χρήση των εφαρμογών του διοχετεύοντας προσωπικές πληροφορίες σε διάφορα κανάλια. Εμείς συλλέγουμε αυτές τις πληροφορίες για να σας προσφέρουμε εξατομικευμένες εφαρμογές».

Τι μας λέει;
Πως επεξεργάζονται προσωπικά στοιχεία. Το κάνουν όλοι, αλλά στο facebook οι χρήστες κάνουν μια καθημερινή online ψυχανάλυση καταθέτοντας τις προτιμήσεις τους ακόμα και για τα πλέον προσωπικά θέματα. Το facebook δεν χρειάζεται να δημιουργεί περιεχόμενο για να προσελκύσει χρήστες. Οι χρήστες δημιουργούν περιεχόμενο και αυξάνουν τον αριθμό των συνδέσεων.

Το facebook μόνο ρωτάει με έξυπνο τρόπο.

Ρωτάει αλλά δεν ξεχνάει:
«Οταν τροποποιείτε τις προσωπικές πληροφορίες που έχετε διαθέσει, το facebook κρατάει αντίγραφο των προηγούμενων πληροφοριών για ένα εύλογο χρονικό διάστημα».

Ευτυχώς, όμως, μας λέει πως πρέπει να έχουμε κατά νου ότι τα προσωπικά μας δεδομένα μπορεί να εκτεθούν σε κακόβουλα μάτια:
«Δεν μπορούμε να σας εγγυηθούμε ότι τα προσωπικά σας δεδομένα δεν θα εκτεθούν σε μη εξουσιοδοτημένα άτομα. Αντιλαμβάνεστε και αποδέχεστε ότι ακόμα και αν διαγράψετε τις προσωπικές σας πληροφορίες, αυτές μπορεί να έχουν μείνει αποθηκευμένες σε σελίδες τρίτων».

Θέλετε ένα παράδειγμα;
Πολύ πρόσφατα γόνοι γνωστών πολιτικών και επιχειρηματικών οικογενειών της χώρας είδαν να ξετυλίγεται στις σελίδες κυριακάτικης εφημερίδας όλο το κουβάρι των κοινωνικών γνωριμιών τους. Οι περισσότεροι χρήστες δεν αξιοποιούν τη δυνατότητα να απομονώσουν το προφίλ τους, επιτρέποντας την προβολή του μόνο στους φίλους τους.

Αν, όμως, έχουμε να κάνουμε με εξουσιοδοτημένες κρατικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, τότε το facebook θα χαρεί να εξυπηρετήσει:
«Χρησιμοποιώντας το facebook συμφωνείτε στη μεταφορά προσωπικών σας δεδομένων στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Μπορεί να υποχρεωθούμε να διαθέσουμε τα προσωπικά σας στοιχεία έπειτα από νομικές αιτήσεις ή δικαστικές αποφάσεις. Αυτό μπορεί να σημαίνει τη διανομή πληροφοριών σε τρίτες εταιρίες, δικηγόρους ή πράκτορες κυβερνητικών υπηρεσιών».

Στο facebook θα παραμείνεις έστω και νεκρός. Μπορεί να ακούγεται γλυκό καθώς οι φίλοι σου σπεύδουν στη σελίδα σου και γράφουν διάφορα όμορφα, αλλά από ένα σημείο και μετά γίνεσαι ένας ηλεκτρονικός βρικόλακας. Η υπηρεσία θέλει στοιχεία και ένα φορτίο χαρτιά για να διαγράψει το προφίλ ενός ανθρώπου που πέθανε. Ισως να είναι, τελικά, η σύγχρονη εκδοχή της έννοιας για τη μετά θάνατο ζωή, που μπορεί να είναι και καλύτερη από μια ζωή στο facebook.

Οι άνθρωποι πίσω από το facebook

Το facebook δεν πωλείται, τουλάχιστον προς το παρόν. Η κεφαλαιοποίησή του αποτιμάται στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια. Εχει προσελκύσει τις μεγαλύτερες εταιρίες της δικτυακής οικονομίας, αλλά περιόρισε τη συμμετοχή τους σε μικρό ποσοστό των μετοχών. Ακούστηκαν αρκετές ενδιαφέρουσες φήμες περί εξαγοράς, αλλά καμία δεν ανταποκρίνεται, όπως φαίνεται, στην αλήθεια. Εξίσου ενδιαφέρουσα, όμως, είναι η πραγματικότητα για τη μετοχική σύνθεση της εταιρίας. Ο σταρ, αυτός που αναλαμβάνει να δανείζει πρόσωπο και φωνή στο facebook, είναι ο Μαρκ Ζούγκεμπεργκ, ο πρώην φοιτητής που δημιούργησε την υπηρεσία. Ο ίδιος έχει κατηγορηθεί πως «έκλεψε» την ιδέα από μια άλλη υπηρεσία. Στο διοικητικό συμβούλιο υπάρχουν άλλοι δύο άνδρες. Ο Τζιμ Μπρέιερ, που εκπροσωπεί ένα venture capital, και ο Πίτερ Θίελ. Ο Θίελ ξέρει από επενδύσεις. Είχε συμμετάσχει στη δημιουργία της πετυχημένης υπηρεσίας ηλεκτρονικών πληρωμών, του paypal. Ετσι, δέχθηκε να τοποθετήσει και 500.000 δολάρια στο facebook. Σήμερα το μερίδιό του αξίζει πάνω από 1 δισ. δολάρια. «Μπορείς να έχεις μια τράπεζα που δεν κινδυνεύει από επανάσταση, αρκεί να την εγκαταστήσεις στο Βανουάτου», λέει ο Θίελ, που λατρεύει τους φορολογικούς παραδείσους και μισεί τους φόρους. Δεν είναι ο μόνος που το πιστεύει. Πιστεύει και άλλα. Πως ο ιδανικός κόσμος είναι έξω από τα όρια του πραγματικού, είναι εικονικός και ελέγχεται από μηχανές με νοημοσύνη υψηλότερη της ανθρώπινης. Αν πείτε πως λέει βλακείες, θα σας απαντήσει ότι με κάτι τέτοια έγινε πλούσιος και δεν θα έχει άδικο. Ας δούμε και το τρίτο μέλος του διοικητικού συμβουλίου, τον Τζιμ Μπρέιερ. Ο Τζιμ, μέσω των συμμετοχών του σε άλλες εταιρίες, είναι στενά, πολύ στενά, συνδεδεμένος με την Q-Tel. Τι είναι πάλι αυτό; Είναι ένα venture capital, ένα επενδυτικό κεφάλαιο, που ελέγχεται, επισήμως, από τη CIA. Σκοπός του είναι να συνδέει την καλή υπηρεσία με την τεχνολογία αιχμής, επενδύοντας σε εταιρίες με αντικείμενο χρήσιμο για τα ζωτικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών. Αν μη τι άλλο, φακέλωμα τέτοιου μεγέθους έχει και ενδιαφέρον, αλλά και ζωτική χρησιμότητα για τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ερευνα...

...που πραγματοποιήθηκε σε αμερικανικά πανεπιστήμια έδειξε πως το facebook είναι το δεύτερο πιο σημαντικό πράγμα στον κόσμο, μαζί με το σεξ και την μπίρα. Πρώτο είναι το ipod. Κάθε μέρα 200.000 άνθρωποι δημιουργούν σελίδα στην υπηρεσία. Κάθε χρήστης «ανεβάζει» κατά μέσο όρο 44 φωτογραφίες συνδεδεμένες με το προφίλ του. Το facebook είναι ο έκτος δημοφιλέστερος δικτυακός τόπος στο Internet. Χώρες με τους περισσότερους χρήστες: ΗΠΑ, Καναδάς, Βρετανία, Αυστραλία, Τουρκία.

Masterpcm είπε...

Σημείωση: Μακριά από τον κώλο μας κι ας είναι και δυο πόντους.

Νάρκισσος είπε...

Ορίστε, ορίστε, αυτό θα πει ενεργό αναγνωστικό μπλογκο-κοινό! Εύγε!

Unknown είπε...

ένα έχω να πω μονάχα ένα!
ΣΩΣΤΕ ΤΙΣ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΕΣ ΚΟΥΡΟΥΝΕΣ ΑΠΌ ΤΗΝ ΑΛΟΓΙΣΤΗ ΧΡΗΣΗ!
Θα το κανω application κι εγώ στο φατσοβιβλίο να σας πω εγώ!

Νάρκισσος είπε...

Καλά, έναν τρελό (βλ. Eustratios) στο ιστολόγιο να τον παλέψω. Με δύο, θα χρειαστούμε σύντομα επαγγελματική βοήθεια...

(Τι εκπλήσσομαι, βέβαια... Φίλοι μου δεν είσαστε αμφότεροι;) :Ρ